OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
4 december (Av Oskar Spets Storhov)
Intervju med Hector Haines

(Foto: Karna Thorsson)

Nytt år nya löpare. I en serie vill vi välkomna våra nya elitlöpare till klubben. Här får du som medlem chans att lära känna dessa nya ansikten. Tveka inte att välkomna dem personligen på en träning i framtiden.
Hector Haines, tidigare IFK Lidingö, kommer från och med 2024 springa för OK Linné!
För medlemmar som inte känner dig än, vem är Hector Haines?
Numera beskriver jag mig ofta som en konstig engelsman, som kommer från en orienteringsbakgrund, men som också är mycket engagerad i skyrunning- och skimo världarna. Jag arbetar som ingenjör för Sweco med att rita byggnader och konstruktioner i trä, stål och betong.

Vad förde dig till OK Linné?
Ja, det finns ett antal anledningar. Karna (sambon) och nu lilla Emrik är säkert störst av dem. att hänga med Linne på orienteringslopp runt om i sverige är bara verklighet nu. Så det är lättare logistiskt. Men en annan stor anledning är att jag sedan några år tillbaka saknar motivationen att verkligen träna och fokusera inför de stora stafetterna. Jag har haft individuella mål genom åren, men nu är jag redo för stafetter - det är där det fortfarande finns den största potentialen för framgång för mig nu. Så att gå med Linne är verkligen en stor motivationshöjare!

Du har sprungit många VM (10:a på medel 2015) och haft framgångar på de stora stafetterna med IFK Lidingö. Har orientering alltid varit en del av ditt liv?
Ganska mycket korrekt. Jag började faktiskt fokusera på orientering från 11 års ålder. Innan dess sprang jag mest bara omkring i fjället nära där jag växte upp i England. Jag har varit på många mästerskap och världscuper sedan dess. Angående stafetterna så var vi i en hård kamp om VM-bronset 2016 (med Sverige - stora William Lind alldeles för snabbt för Ralph Street till slut) - så vi fick det fina 4:e platscertifikatet där. Och Jukola vi var 2:a 2016. Bäst på Tiomila var 4:a...så jag har fortfarande några demoner kvar att lägga sig!

Rykten säger att du har satsat på skyrunning de senaste åren. Hur ser din satsning ut nu?
Ja det är sant. Det började med lite burn-out med orientering efter ett par intensiva år 2015 och 2016. 2017 VM var estland – och jag var inte väl förberedd på det (för mig är det mycket specifik träning som krävs för den terrängtypen ). 2017 blev ett skyrunning år och ett år bort från internationell orientering (även om jag sprang några världscuper till slut...). Och sen med bytet till alternerande år skog/sprint i orientering har det gett mig chansen att fokusera på skyrunning under "off" åren - speciellt när EM var i Estland ;). Så jag har några fina resultat i skyrunning också, en topp-10 i VM och en topp 5 placering totalt i världsserien.

I år var det ett stort mål med VM i schweiz men livet blir på (bästa) sätt ibland - Emirk föddes bara en vecka innan mästerskapen började.

Hur skulle ditt liv se ut om du inte hade varit orienterare?
Hmm, jag skulle nog inte vara här i sverige och allt som följde av det. Jag skulle ha gett mig in på skyrunning och förmodligen varit fokuserad på trailrunning vm också. Jag kan tänka mig att jag skulle sitta i en iskall lägenhet i Skottland någonstans och önska att jag sprang uppför något berg någonstans varmt...

Som tidigare nämnt har du stora meriter och mycket erfarenhet från en lång karriär. Vad önskar du bidra med i Linné?
Jag tror att min roll i Linne just i år blir att driva fram elitnivån i klubben så gott jag kan - jag kommer att försöka ta en surt förvärvad plats i lagen för de stora stafetterna - och kommer att vara stödja lagets ansträngning kring dessa stora mål som kommer att utgöra det viktigaste för klubben som vanligt i år. Utifrån detta kan jag se mig vara mer och mer delaktig i coachningen och utvecklingen av de yngre idrottarna – och vidareutvecklingen och hållbarheten av Linnes framgångar långt in i framtiden. Ett mål är att Emrik, om han så vill, ska ha ett lag (om cirka 17 år) som han kan gå med i som kommer att möjliggöra en superladdning av hans drömmar, mål och möjligheter - för att förbättra sin gamle man på allt.

Drömsträcka på 10mila?
Något långt och mörkt har varit mitt vanliga val (eller ibland något som ingen annan ville ha...). Jag är flexibel, men jag tenderar att prestera relativt bättre axel-skuldra mot andra, så något tidigare är bra också.

Fem snabba

Ön eller Bergen
Fish&chips eller Köttbullar: Haha. Jag anser att båda är ganska äckliga normalt sett. Men en fin hemgjord variant av båda är såklart bra. Jag antar att jag normalt skulle gå på köttbullar om jag bara fick det här valet - men efter en 5 timmars mountain run... skulle jag bli frestad av fish'n chips...
Kvaal Life eller Work Life. Øysteeeiiin!!! #kvaallife kom till som meme mellan mig själv och Nicolas Simonen, tillsammans med de andra i klubben och runt om i världen är det nu en väl antagen beskrivning av att leva orienteringsdrömmen. Jag skulle önska att alla har lite #kvaallife i sitt liv
Natt eller Dag: NattIsNice
Vinna Golden Trail Series eller Vinna 10mila: Tiomila! Golden Trail har alltid känts lite för pretentiöst för mig. Jag har aldrig haft det som fokus faktiskt.

Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=5768

Artikeln har visats 862 gånger

Sök information...

OK Linné i sociala medier



OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut