OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
4 juli 2012 (Av Fredrika von Essen)
Rikslägret 2012
Blöta hängmyrar, häftiga orienteringsupplevelser, Trocadero och äventyrsbad var en del av det vi fick uppleva under vår helroliga vecka i Sälen på rikslägret!

(Foto: Martina Arkåsen)
Från Linne var vi ett litet, härligt gäng på fem personer som förväntansfullt startade vår resa på tisdagsmorgonen. Med i bilen fanns Emma, Oskar, Sixten, Ian och Fredrika. Uppe i Sälen mötte Petra från Tenhult och Ellen från Forsa upp oss, och bodde i vår lägenhet under veckan vilket var roligt!
På rikslägret bor man klubb-eller distriktsvis i Lindvallens stuglägenheter. Alla äter tillsammans i matsalen på Explorium i Lindvallen på bestämda tider, men annars är det väldigt fritt med träningstider och aktiviteter. Man får en bunt med kartor, och sedan bestämmer klubbarna själva när man ska träna, och vilka träningar man ska springa, då alla fem är uthängda hela veckan. Tillsammans med övriga upplandsklubbar hade vi bestämt att vi skulle börja med Fjäll-ol på onsdagsmorgonen. Alla var riktigt laddade och längtade efter att få testa på terrängen på Hemfjället! Där bjöds det på en lång och tuff långdistansbana. Vi var flera som tyckte att det var svårare än väntat, och det bommades friskt bland sänkorna och fjällbjörkarna. Men det var väldigt vackert uppe på kalfjället och orienteringen var kul, så alla var glada efteråt ändå. Många tyckte till och med att den här träningen var en av veckans höjdpunkter!

Efter välbehövlig lunch och soffhäng, var det dags för en assvår momentbana i Lindvallen. Den innehöll många olika moment, varav en del nya och riktigt kluriga! Vi fick till exempel springa långsträcka med riktningsträning, korridor, grönområdeskontrollplock och anti-korridor... Det var säkert en givande träning, men så lång och svår så på slutet när man var trött var det inte så kul, men efter en hel del bommar hittade vi hem allihop och alla blev glada! De som fortfarande inte hade fått nog av träning körde mossfotboll med övriga Uppland ute på myren utanför stugan efteråt, imponerande!

Efter middagen höll Kalle Dahlin en föreläsning för Rikslägrets och Junior Camp Sälens deltagare. Den handlade om förberedelse för SM typ. Vi fick diskutera lite vägval och träna på att se kortaste vägvalen i sprint, genom att jämföra areor av ytorna som finns mellan strecket och vägvalen. Det var ett bra tips! Det svåra blir bara att börja tänka på det när man springer också...

På torsdagen var det dags för två träningar igen. Vi började med kontrollplock en bit bortanför Högfjället. Kvällen innan hade vi suttit och, med yttersta noggrannhet, ritat våra egna unika banor med hjälp av de 48 kontroller som fanns på fjällets sluttning. Avvägningen mellan att få en bana med så mycket kalfjälls-orientering som möjligt, lagom banlängd och många svåra skrå-sträckor var svår och krävde extrem precision. Väl efter träningen, som också innehöll en flygande kilometer, hittade alla tillbaks än en gång, trots att det var väldigt svår orientering. Men känslan av att äntligen hitta en kontroll i en totalt detaljlös sluttning efter letande var underbar!

På eftermiddagen var det tungt att tagga till för Myrbanan vi skulle springa vid Högfjället. Men det var väldigt fint och man såg flera av kontrollerna på flera hundra meters håll. Det var krävande att springa i myren, och inte så kul för de som sjönk ner till låren i leran. Det var den sista träningen vi körde, och alla var nog ganska glada för det. Nu var det bara äventyrsdagen och tävlingarna kvar!

På fredagsförmiddagen samlades alla från Rikslägret och Konfa Sälens deltagare vid Högfjället. Där hittade vi våra lag, fick lära känna varandra och snacka lite taktik. Vi hade sedan två timmar på oss att hitta bokstäver och sedan komma på ett ord, genom att springa till olika kontroller och lösa utmaningar. Men det fanns inte bokstäver vid varje kontroll, och eftersom det var de tio första lagen i mål som gick vidare till kvartsfinal, fick man välja i lagen om man skulle vara konsekvent och ta alla kontroller, eller om man skulle strunta i vissa som man inte trodde det fanns bokstäver vid. De som tog alla kontrollerna lyckades bäst...Utmaningarna vid kontrollerna var till exempel att slå ett visst antal straffar på tid, ha en tennisboll under hakan och föra den genom hela laget utan att tappa den, ta oss igenom ett spindelnät mm. Bokstäverna vi fick var L, A, K, A, J, O, F, J, R och T. Nu får ni gissa själva vad ordet var!
Innan semifinalen sprang vi en rätt kul men regnig sprinttävling i Lindvallen, som var första etappen i Malungs OKs tävling 3+3. För klasserna HD14-16 hette tävlingarna Bianchi tour, där de fyra slutliga vinnarna efter söndagens jaktstart skulle få varsin cykel. Tyvärr lyckades inte någon linneare med bragden att vinna en i de starka startfälten, men nästa år, då...
Efter middagen kollade vi på semin av Äventyrsdagen, och det var lite extra spännande för oss eftersom laget som Sixten och Petra var med i hade tagit sig dit! De skulle springa en löpstafett runt i matsalen, men varje person skulle dra på sig ett par nylonstrumpbyxor. Tyvärr gick inte Petra och Sixten vidare. Finalen var en mångkampsstafett med grodspottning, blindbock, hitta gelègroda med munnen i chokladpudding och slå in ett paket två personer med bara varsin hand.

På lördagen sprang vi långdistanstävlingen uppe på fjället. För de som startade tidigt låg dimman extremt tät och det var kallt och blåsigt. Det var roliga och svåra banor och som upplagt för ovanligt stora bommar i slutet. Så idag var det nog nästan ingen som var riktigt nöjd med sitt lopp faktiskt, men det gjorde oss bara mer taggade på jaktstarten i medeldistans nästa dag! Målet låg också idag uppe ovanför sittliften och vi sprang i ungefär samma område som igår. De som var ganska långt efter ledaren fick springa masstart, och precis som jaktstarten var en riktigt upplevelse var nog masstarten också det, och dagens tävling var riktigt kul för alla stugmedlemmar! Eller nästan alla. En person lyckades med bedriften att stämpla fel både på sprintern och på dagens tävling. Jag nämner inga namn, men det var ingen av ungdomarna...

Alla är riktigt nöjda med lägret, och har nog dels fått med sig massa roliga sommar-och orienteringsminnen, men även en hel del nyttig och rolig teknikträning!

Glad sommar!

Fredrika

Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=3366

Artikeln har visats 3330 gånger

Sök information...

OK Linné i sociala medier



OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut