OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
14 december 2012 (Av Henrik Boström)
Julkrönika - nästa år vinner vi!
Då är 80 % av tiden gången av mitt första år som ordförande. Vi la en tuff agenda tillsammans när året började med ambitionen att bädda för framtiden. Denna julkrönika är tänkt att följa upp det och att summera året. Vilken förändringsresa vi har genomfört! Vi har bäddat! Nästa år vinner vi!
Henrik Boström
Hur har det gått? För att kunna svara på den frågan behöver man veta vad målet var. Minns ni det? Vi satte en klar kurs tillsammans när året började. Allt finns att läsa i krönikan från i mars – "i år ska det bäddas".

Där står fyra punkter att läsa. Jag tänkte gå igenom dessa och resonera kring vad vi har gjort och vilka effekter det har fått.

1. Ekonomi: prioritera och filtrera vårt engagemang, respekt för budget, löpande kontroll och uppföljning, hjälpmedel och processer

- Högst prioriterat bland oss medlemmar när året började var ekonomin. En förändring krävdes efter flera år med ett sämre ekonomiskt utfall. Styrelsen började året med att sätta en ny process för ekonomin, delade upp kassörsrollen i flera och lät admin bygga ett systemunderstöd på hemsidan. Allt detta har så smått rullat igång under året och träder 100 % i verket vid årskiftet. Parallellt med detta så förändrade vi vår kontoplan. Vi gick från tio något trubbiga kostnadsställen till sjutton mer tydligt definierade. Det är också utifrån dessa kostandsställen vi har följt upp ekonomin under året. I mångt och mycket har styrelsen jobbat med dubbla budgetar under året i och med dessa förändringar mitt under ett pågående verksamhetsår. Vi har även ökat tempot i verksamheten när det kommer till ekonomin, i år når vår omsättning 3 miljoner kronor. Men, jag ska inte trötta ut er längre med en massa ekonomiska termer. Vad har detta gett i praktiken? Utan att publikt över hela Internet skrika ut vårt resultat för året kan jag säga att årets resultat är lika starkt som de senaste fem årens negativa resultat har varit tillsammans. Vi har gjort en fantastisk uppryckning ekonomiskt! Vi har bäddat!

Uppdragsplanen för 2013 (kräver inlogg) vittnar även om en tydlig prioritering bland våra arrangemnag, precis som vi önskade när året började.

2. Organisation: tydligare ledning och tydligare roller, omfördela resurser efter behov, bredda ledarstaben

- Den här punkten tog vi tag i direkt i styrelsen, redan i februari/mars. En delvis ny organisation sattes på plats, eller i alla fall förtydligades. Hur den ser ut finns att läsa i krönikan från i mars. Här har vi fortsatt arbetet under året och en ny organisation har vuxit fram med nya sektioner och nya roller. Vi har nu en organisation redo att ta sig an 2013 års utmaningar. Nu hoppas jag att du, just du, som läser denna artikel funderar över hur du vill hjälpa till under året som kommer. Din hjälp behövs! Alla bäckar små!

Vad har organisationsförändringen gett? Ja, förutom tydligare styrning också en närmare kontakt mellan alla organ i klubben och styrelsen. Vi har i och med uppdragsplanen för 2013 satt en tydlig agenda framåt, tillsammans.

3. Klubben: skapa en blocköverskridande vi-känsla, renovera och utveckla KG

- Den här punkten är mjukare än de andra och mer svårmätt. I någon mening kan inte jag som ordförande säga hur väl vi lyckats, utan det kan bara du. Styrelsen har dock satsat på flera olika aktiviteter under året som vi bedömer har gett effekt: fem lag på 25-manna (sex nästa år!), infört ett mentorsprogram för seniorer och ungdomar, genomfört två gemensamma klubbdagar och överlag tänkt på hur vi ska integrera hela klubben i alla aktiviteter från träningar till Linnégalan. Jag tror många med mig håller med mig när jag säger att träningarna idag är breddade och att Linnégalan i år tilltalade en bredare publik. Troligen får vi effekten av det senare nästa år! Får vi ens plats i KG?

4. Elit/ungdomsverksamhet: sätta en vision och mätbara mål, vikta våra resurser för att ge rätt möjligheter att nå målen

- Här kommer vi åter till uppdragsplanen för 2013. Läs den! Planen har verkligen satt en vision och ett mål. Vi har även noggrant balanserat de resurser vi har både ekonomiskt och organisatoriskt för att på bästa sätt bädda för att nå dessa mål. Jag bedömer att vi står mycket väl rustade för att nå målen. Nu återstår, som jag sa på Linnégalan, alla medlemmars del i detta – ”vad ska du göra i vinter för att drömmen ska bli sann?”.

Här vill jag passa på att lyfta fram en av våra viktigaste verksamheter – ungdomsverksamheten. Här kan styrelsen inte nog tacka Per Andersson för hans fantastiska jobb med ungdomssektionen de senaste åren. Nu vet jag att Per redan här säger – jag är en av 35 ungdomsledare. Så sant! Men nog förtjänar sammankallande en extra eloge för det fina arbetet som gjorts och den starka verksamheten som vi nu har. Jag kan här rada upp flera namn som gör jätteinsatser för ungdomarna, t ex Lena Nilsson, Ulrika Meyersson, Anders Boström, Gunnar Tegendal, Johan Möller etc. Risken är bara att jag glömmer någon. Så jag stannar där och konstaterar att de är 35 stycken. Tack! Ni formar Linnés framtid!

Nästa årsmöte
Vill du hjälpa till att forma Linnés fortsatta framtid? Har du fått tankar, inspiration eller idéer när du läst ovan? Kom på årsmötet! Det är preliminärt planerat till måndagen den 25 februari kl. 19-21. Det är där det händer! Varmt välkommen!

Till sist vill jag poängtera att det goda ekonomiska resultatet för året inte kommer av nedskärningar. Ungdomssektionen har fått mer pengar, bredden har fått mer pengar och eliten har fått mer pengar. Vi har totalt höjt budgeten för dessa tre sektioner med över 200 tkr. Ungdomarna uttryckte här nyligen att de inte behöver mer pengar - de kan göra precis allt de vill. Det tycker jag känns som en bra avslutande mening för denna krönika.

Väl mött 2013! Det är året då Linné börjar vinna!

Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=3463

Artikeln har visats 3796 gånger

Sök information...

OK Linné i sociala medier



OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut