OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
7 februari 2014 (Av Henrik Boström)
Årskrönika 2013
Vi skulle börja vinna 2013. Det var vår målsättning. Och alla minns vi nog dagen för 25-manna där vi faktiskt skar mållinjen först med vårt första-, andra-, tredje-, fjärde- och sjättelag. Tyvärr så hade förstalaget felstämplat. Men vi fick uppleva glädjen och storheten i att vara vår fantastiska klubb hela den dagen. Tack Linné! Som flera med mig har uttryckt det – ”för mig var vi världens bästa klubb den dagen”.
Henrik Boström
Jag tänkte summera året över tre rubriker: ekonomi, organisation och klubben. Kort och koncist.

Ekonomi
Grovjobbet med att sanera Linnés ekonomi är gjort! I fjol gjorde vi ett resultat om 311 kkr och i år landar vi på 253 kkr. Det finns inget självändamål att fortsätta göra höga resultat 2014, men dessa två stabila år har verkligen behövts. Vi har byggt en kassa om 564 kkr. Välbehövligt! På följande sätt har resultatet pendlat de senaste åren:


Graf 1: Ekonomiskt utfall för Linné 2007-2013 [kkr]


En sak jag gärna lyfter fram är att det goda ekonomiska resultatet inte kommer av nedskärningar, tvärt om så har vi ökat såväl elit- som ungdomsbudgeten de senaste två åren, parallellt med att vi har startat en breddsektion. Det är fantastiskt kul!

Under 2014 arrangerar Linné SM och under 2015 10MILA. Två stora organisatoriska uppgifter som vi tillsammans behöver kraftsamla för, även i en så stor klubb som vår. Vi valde på höstmötet att inte skala ner verksamheten i övrigt, varvid 2014 och 2015 blir år då vi kommer att gå för fullt. Ekonomiskt kommer det ge oss i runda slängar 100-150 kkr extra per år. Samtidigt släpper vi nu lös den fulla kraften i hittaut.nu, efter tre år med bred marknadsföring. Även det en stor extra inkomstkälla. Linné har, med hårda nypor, på kort tid fått ett stabilt ekonomiskt läge. Skönt! Nu kan vi koncentrera oss på att på smartaste sätt förvalta dessa tillgångar i vår verksamhet. KG föreslås få sitt som ni kommer att se (och besluta om) på årsmötet (den 24 februari).

Organisation
Jag vill lyfta fram två saker. Den första, och viktigaste, är bildandet av Breddsektionen. Här har Håkan Hellström i spetsen tillsammans med Lena Nilsson, Åsa Ridefelt med flera verkligen lyft klubben. Det är mycket tack vare denna sektion vi hade sex (!) lag på 25-manna. Tack Breddsektionen! Det är min uppfattning att ni är de som betytt mest för klubben de senaste åren. För utan bredd, finns det ingen fungerande klubb, och utan det vare sig ungdomar eller elit. Om vi under 2012 satsade på ungdomarna så blev 2013 året då bredden fick sitt. Naturligtvis behöver vi alla tre delarna: elit, ungdom och bredd, för att vara Linné. Och det har vi idag.

Den andra punkten är inte lika uppenbar för gemene man, och inte lika påtaglig, men ack så viktig. Vi har under 2013 stärkt vår organisation ytterligare ett varv genom att dela på ansvaret för en sektion och styrelsearbetet. Alla sektionsledare, 21 stycken, har numera ett bollplank i en styrelserepresentant istället för att själva vara en del av styrelsen. Genom att göra så har vi stabiliserat klubbarbetet och bäddat för kontinuitet. Vi står idag inte lika sårbara när en sektionsledare väljer att göra annat, då det alltid finns en parhäst i styrelsen. Det är ett upplägg jag tror passar den ideella världen utmärkt.

Linnés organisation inför 2014 (klicka på bilden för att förstora den):


Graf 2: Linnés organisation 2014


Klubben
Med ett ord: välmående! Egentligen räcker det att säga så. Men jag kan också göra det enkelt för mig och understryka det med fakta för 2013 så får var och en egen bild av klubbens livskraft:

- Linnés löpare gjorde tillsammans 4 971 tävlingsstarter
- Antalet tävlingsstarter har ökat med 19 % (!) i år jämfört med förra året (framförallt på ungdomssidan, där vi också har satsat organisatoriskt och ekonomiskt)
- Antalet aktiva medlemmar (aktiv=minst en tävlingsstart) var 460 stycken
- Vi är med våra 460 aktiva medlemmar Sveriges största klubb. På andra plats kommer Göteborg-Majorna OK med 345 stycken (dvs vi är över 30 % större än tvåan)
- Våra löpare upp till 20 år stod för ca 40 % av klubbens alla tävlingsstarter

Jag avslutar med en väldigt trevlig graf som verkligen lyser upp Linnés framtid:


Graf 3: antalet tävlingsstarter per 10-årsintervall i Linné under 2013.


Flest starter i Linné görs alltså, som graf tre avslöjar, i åldersgruppen 11-20 år. Jag vill understryka att det är antalet starter vi pratar om, inte antalet medlemmar eller personer på en träning, utan antalet gånger en 11-20 åring startat på en tävling. Allra mest tävlar de som är 14 år gamla. De brädar såväl seniorer som bredden. Mycket kul och väldigt bra för framtiden. Och ungdomssektionen – sträck på er!

Väl mött 2014! Då ska vi stabilisera skutan på vår höga och unika nivå.

Vi ses på årsmötet om inte förr!

Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=3792

Artikeln har visats 4111 gånger

Sök information...

OK Linné i sociala medier



OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut