OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
10 april (Av Erik Barr Zeilon)
Studiebesök: Måndagsbacke
Gött häng efter 25xCarolinabacken
Gött häng efter 25xCarolinabacken (Foto: Erik Barr Zeilon)

Orienteringsparadiset Uppsala har allt. Allt utom höjdmeter. I ett tappert försök att råda bot på detta har träningsbanken spelat en central roll. Backbanor har lagts och höjdmeter har samlats men det har alltid präglats av en tydlig säsongsbetoning och sporaditet. Tills nu. Under de två senaste vintrarna har få undantag gjorts. Måndagar kl 18 vid slottet. Orienterare i dussintalet oavsett väderlek och klubbtillhörighet med viljan att ta nacksving på veckan. Här kommer berättelsen om en dröm som blev ett pass i träningsbanken. Om ett pass i träningsbanken som blev ett stående inslag i veckans träning. Om ett stående inslag som i mångas ögon blev veckans tredje viktigaste pass. Här kommer historien om konceptet måndagsbacke i ett format som alla kan ta del av från komforten av ert eget hem.
Jag gräver i arkiven för att lyckas datumbestämma när måndagsbacke som vi känner till det tog sina första trevande andetag. Jag blåser bort dammet från ett manuellt inlagt strava-pass från den 13:e Juli 2022 och minnena kommer tillbaka*. Den tidiga högsommarmorgonen då undertecknad, A. Ridefelt och R. Andersson sprang slottsvarvet för första gången på det sättet vi känner igen det idag. Idén som bestämdes på plats hade jag med mig hem från mitt år i Arizonas kaktusöken och Coach Keen’s långa backintervaller. Konceptet byggde på att skapa en hårnålskurva upp för backen för att få så lång intervall som möjligt med vila ner för det brantaste partiet ner till starten igen. Idén köptes av generationen ovan. Efter att jag senare samma eftermiddag sprungit 8:47 på 3000m som en del av ett pass och att Albin vunnit EM-guld 3,5 vecka senare fanns det inga tvivel. Det skulle sättas i system.

*=Trots dåligt med gps-data från mitt håll har datumet kunnat bekräftas av KOL-14 metoden utav laktatstickor hittade på platsen.

Den 31:a oktober 2022 smygstartade vinterträningen. Att det var en måndag, att det blev tidigare nämnda backintervaller och att det sammanföll med undertecknads födelsedag var självklart helt (o)planerat. Efter ett bra intropass för träningsvintern var efterfrågan hög fortfarande en vecka senare. I ett tappert försök att stilla hungern efter bra träning erbjöds passet i träningsbanken vecka efter vecka, men hungern var obotlig. Passet blev ett standardpass för alla dubbel-trösklande orienterare och blev en given kombination med måndagmorgonens IFU-intervaller. Vecka in och vecka ut. VM-medaljörer och distriktsorienterare, vilken klubb man hörde till spelade mindre roll, det som förenade oss var viljan att bli bättre. Säsongen annalkades och det finns anledning att tro att mångas bra fysiska förmåga får att spåra tillbaka till Uppsala slott.




Gött häng efter 10xSlottsvarvet (Foto: Erik Barr Zeilon)




När novemberkylan åter drog in över Uppsala kommande vinter var det få som misströstade och när första måndagsbacken dök upp i träningsbanken och tändes gnistan som om den aldrig hade slocknat. Att Uppsala kommun hade slut på sopsalt blev endast ett mindre problem, då den uppvärmda Carolinabacken bara låg ett stenkast bort. Långa slottsvarv byttes mot ett par dussin vändor upp och ner för de mycket kortare och explosivare intervallerna upp mot Carolina Rediviva där asfalten låg torr trots att flera decimeter snö kom i december. Konceptet hade blivit en tradition som stod fast oavsett väderlek. Lika säkert som att det var måndag varje vecka ramlade det in ett dussintal hungriga orienterare när klockan slog 18. Rutinmässigt genomfördes bra pass på löpande band och hade för vissa blivit lika självklart som att dyka upp med laddad lampa för tisdagsbana dagen därpå. Det konstaterades att redan tisdag kväll kan man samla så väl mängd och snabbhet i såväl skog som väg på både platt och över kupering. Det känns inte orimligt att det tillsammans med onsdags-natt och torsdagsintervaller kan leda till förädlandet av väldigt kompletta orienterare och något som kanske framtiden får visa.




25xCarolinabacken (Foto: Erik Barr Zeilon)




Huruvida passet i sig har förädlat fysiskt starka orienterare får säsongen utvisa, men blir det topplaceringar på tiomila, jukola och mästerskapsmedaljer till de som dyker upp kommer jag skamlöst tillskriva äran till konceptet måndagsbacke. Om det är själva träningen eller bara den sociala samlingspunkten för elitorienterare, oavsett klubb, som gjort det till en succé är svårt att sätta fingret på men enklare är att säga att det kommer att fortsätta framöver.

Tävlingssäsongen är igång och med det är måndagsbacke-säsongen slut för i år. Men det är bara att lägga in i träningsbanken när det passar.

Vi syns en måndag.

Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=5820

Artikeln har visats 409 gånger

Sök information...

OK Linné i sociala medier



OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut