Albin WC-femma
Albin Ridefelt, WC-femma i Norge
Albin Ridefelt, WC-femma i Norge (Foto: Peter Ridefelt)

Albin Ridefelt blev femma vid fredagens långdistans vid världscuptävlingarna i norska Halden.
Årets tredje World Cup sammandragning hålls i helgen i norska Östfold, i trakterna av Halden.

Albin Ridefelt gjorde ett fint lopp och sprang i på femte plats på fredagens långdistans. Således ett betydligt bättre facit för Albin än vid VM nyligen.
Albin var nöjd med loppet, en vägvalsmiss i starten kostade lite tid, men som helhet blev det ett bra lopp. Överlag passade den nordiska terrängen svenska laget bättre än VM-terrängen i Lettland. I herrklassen togs Gustav Bergman sin första världscupseger, närmast före storfavoriten och nykorade VM-guldmedaljören Olav Lundanes. Emil Svensk blev fyra bland herrarna och Tove Alexandersson segrade i damklassen.

För-VM Norge 2018, långdistans prispall för herrarna: Lundanes, Bergman, Kyburz, Svensk, Ridefelt, Dähli. (Foto: Peter Ridefelt)

Bland övriga Linné-löpare gjorde medelspecialisten Lucas Basset ett riktigt bra lopp på långdistansen, plats 10. Joey Hadorn i schweiziska färgerna blev 23:a, tjecken Milos Nykodym nr 39 och Rassmus Andersson fick plats 43.

Lucas Basset, WC-tia i Norge (Foto: Peter Ridefelt)

Helgens tävlingar, som också kallas för-VM då samma arrangörer står för VM-tävlingarna 2019, fortsätter under helgen. Närmast följer en tävling med udda upplägg för orientering: lördag morgon blir det en kort medeldistansprolog, och sedan jaktstart över medeldistans på eftermiddagen baserat på skillnaderna i tid i prologen – och banor utan spridningsmetoder. Det kan bli spännande uppgörelser för publiken!