OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
6 augusti 2022 (Av Jan Troeng)
EM-GULD TILL ALBIN RIDEFELT



Albin Ridefelt slog till med ett riktigt klasslopp och nådde sin största individuella framgång när han tog guld på EM i medeldistans i Estland.
Albin har varit given till de flesta av de senaste internationella mästerskapen, med en hel rad av fina och stabila individuella insatser, och förstås VM-guldet i stafett från i fjol. Ofta har de individuella placeringarna varit precis bakom det verkliga toppskiktet: 12:a, 18:e, 15:e, 17:e, 14:e, 8:a, 12:a, 12:a, 15:e är inte direkt någon dålig resultatrad på individuella VM- och EM-lopp, men idag blev det något helt annat.

Albin tog tidigt beslut om att prioritera bort årets sprint-VM för att satsa fullt ut på EM i Estland, och väl där valdes långdistansen bort för att öka chanserna till en maximal prestation på medeldistansen. Något som kan ha varit ett riktigt framgångsrecept.

När några av de största konkurrenterna varken fick till tekniken eller hade prickat toppformen perfekt så gjorde Albin ett närmast perfekt lopp. Löpformen var på topp och den tekniska briljansen var det få som kunde matcha, särskilt med tanke på att terrängen var ovanligt utmanande med tät skog, bitvis dålig sikt och få tydliga detaljer att läsa på.

Skrällen Anton Johansson som tog silvret matchade hårt under hela loppet, men på sista tredjedelen tog Albin över kommandot och visade kyla när han tog ett snabbt och säkert vägval runt på stig till tredje sista kontrollen, till skillnad från de allra flesta andra.

-Det var ett jättebra lopp. Jag har fått sakta ned på några ställen men har hela tiden känt att jag haft koll, sa Albin i SVT:s segerintervju precis efter målgång.

-Mot slutet kände jag att oj, nu har jag gjort det riktigt bra. Jag tog ett runtvägval och bara körde och tänkte att det här kan vara medalj.

-Sen var det ju helt obeskrivligt att få jublet på upploppet. En dröm.

Svensksuccén på herrsidan fullbordades av Gustav Bergman som tog bronset och fixade blågult på hela pallen.

I skuggan av Albins guld gjorde Johanna Öberg ett nytt fint lopp och blev sexa, precis som på långdistansen. Trenden var likadan med en vass avslutning efter en inledning med en bom på den första tv-kontrollen. Sjätteplatsen var också bäst bland de svenska damlöparna.

Imorgon söndag avslutas EM med stafetter, som sänds i SVT med start klockan 9.00 svensk tid.

Resultat EM medeldistans, herrar.
Resultat EM medeldistans, damer.

GPS, herrar.
GPS, damer.

Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=5580

Artikeln har visats 1190 gånger

Sök information...

OK Linné i sociala medier



OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut