OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
23 april 2023 (Av Mats Troeng)
Dubbla segrar på Stigtomtakavlen
Löparna (förutom Felix) som fixade dubbla segrar på Stigtomtakavlen: Oskar, Rassmus, Lukas, Albin, Lucas; Kristin, Johanna, Pia, Elsa, Oda.
Löparna (förutom Felix) som fixade dubbla segrar på Stigtomtakavlen: Oskar, Rassmus, Lukas, Albin, Lucas; Kristin, Johanna, Pia, Elsa, Oda. (Foto: Åsa Hedin)

Den sista stafetten inför Tiomila slutade på bästa tänkbara sätt. Med stora delar av den svenska eliten på plats tog både damerna och herrarna övertygande segrar efter solida lopp rakt igenom.
För första gången i Stigtomtakavlens historia sprang damerna natt. Efter två inledande nattsträckor var Linné i klar ledning genom Kristin Melby Jacobsen och Johanna Ridefelt. Kristin inledde med att växla knappa minuten efter täten. Johanna var snabbt ikapp och förbi Pan-Kristianstad och IFK Göteborg, och kunde successivt dra ifrån till en ledning på nästan tre minuter.

Bra utgångsläge således för vår unga avslutningstrio när stafetten startade om i dagsljus på söndagen. Pia Young Vik, Elsa Hedin och Oda Scheele kunde kontrollerat sololöpa till seger. Pia och Elsa utökade försprånget med ungefär en minut var. På sistasträckan knaprade Tisarens formstarka Andrea Svensson in en del tid, men det blev aldrig riktigt spännande och segermarginalen blev till slut 1:43 för Oda som tog säkra vägval på slutet.

Med många nya löpare i damtruppen kändes det extra kul att kunna räkna in så många bra stafettlopp. Nu vet vi att kapaciteten finns och vi kan ta oss an fortsättningen med en skön mix av självförtroende och ödmjukhet.

Övriga Linné-lag halkade lite efter på natten men sprang upp sig och slutade på plats 17 respektive 25.

Om damerna hade mycket nytt både vad gäller Stigtomta-upplägg och vår trupp så var det mer bekanta förutsättningar för herrarna. Tre nattsträckor och tre dagsträckor, där vårt rutinerade förstalag nog fick betecknas som favoriter inför start. Men jobbet ska göras, och det gjordes. Ingen av löparna tappade mer än två minuter på sträcksegraren. Sådana stabila insatser betalar sig över en hel stafett. Just stabilitet och soliditet i stafettsituationer är ett beteende vi jobbat aktivt med sedan förra vintern och det har gett resultat.

Oskar Sjöberg inledde med att vara fyra till växling, knappt 25 sekunder efter täten. Rassmus Andersson förde budkavlen vidare, växlade som tvåa, sex sekunder från täten. Felix Silver som är ny i Linné-tröjan för året höll ställningarna alldeles utmärkt på den lite kortare tredje sträckan. Fyra sekunder och tredjeplats vid nattmålgången.

Omstart på dagen och vår landslagstrio Lukas Liland, Albin Ridefelt och Lucas Basset gjorde jobbet i den bitvis skarpt kuperade men öppna och lättsprungna terrängen norr om Ålberga. Ett efter ett föll lagen ifrån, och Lucas kunde defilera mot seger. Marginal till slut blev nästan sex minuter till OK Ravinen.

Lag 2 landade till slut på 25:e plats, efter särskilt fina lopp av David Lingfors och Jakob Andersson på mittensträckorna. Lag 3 kom 48:a.

Med denna fina helg i bagaget blickar vi fram emot nästa stafetthändelse om en månad: Tiomila i Skellefteå.

Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=5685

Artikeln har visats 904 gånger

Sök information...

OK Linné i sociala medier



OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut