OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
15 juni 2017 (Av Tuve Möller)
Linné favoriter på Jukola – allt du behöver veta
Starten i Jukolabudkavlen.
Starten i Jukolabudkavlen. (Foto: jukola.com)

Efter en andraplats på 10-mila och med ett mycket starkt lag på startlinjen är OK Linné en av huvudfavoriterna till en av idrottsvärldens allra mest klassiska drabbningar – den finska jättestafetten Jukola. 17-18 juni samlas världens främsta orienterare och ytterligare 18 000 löpare för att springa stafett över sju sträckor i finska nord-Karelen, påhejade av över 40 000 finländare. Här kan du läsa om tävlingens historia, årets favoriter, hur Linnélöparna förbreder sig och hur tävlingarna följs LIVE via webb-TV.
Uppsalaklubben OK Linné har genom åren varit framgångsrika och var bland annat bästa svenska lag med en fjärdeplats 2015 och en andraplats år 2008. Laget från 2007 är nu utbytt förutom de två bröderna Mats och Jan Troeng. Men för första gången sedan dess, och kanske någonsin, tillhör Linné en av de klubbar som riktigt många tror kan ta hem slutsegern. För det första har truppen förstärkts med den tjeckiske VM-löparen Miloš Nykodým, som var med och vann Jukola år 2015. För det andra har löparna i den befintliga truppen utvecklats, bland annat har Rassmus Andersson under våren vunnit en Swedish League-tävling för första gången. Albin Ridefelt och Oskar Sjöberg slutade femma respektive åtta på världscupen i just Finland i slutet av maj.

Tävlingen är en stafett med sju sträckor som startar klockan 23 på kvällen och segrarlaget går i mål vid sjutiden morgonen därpå. Det innebär att man måste prestera som bäst när kroppen normalt sover som djupast:




Rassmus passerar arenan (Foto: Tuve Möller)



- Jag förbereder mig ungefär på samma sätt som inför andra viktiga tävlingar, säger Rassmus Andersson som springer sträcka tre. Jag försöker optimera träningen, äta rätt, sova som vanligt. Sedan handlar mycket om att tagga till. Men det brukar jag inte ha något problem med. Jag tycker om att åka dit några dagar i förväg för att hinna träna och vara med laget, hitta den rätta lagkänslan. Sen litar jag på alla natt-timmar jag gjort under vintern, och tycker att det bästa är att bara "skippa" en natts sömn under tävlingsdagen för att prestera som bäst.




Oskar Sjöberg spurtar i mål strax före Anton Sjökvist, Stora Tuna OK, som han kom ikapp. (Foto: Tuve Möller)



Oskar Sjöberg som är känd för att vara duktig på att prestera som bäst när det gäller som mest:
- När det kommer till förberedelserna så handlar allt om att hitta sätt att få upp självförtroendet i det man gör, och det kanske är extra viktigt i nattorientering, Vid stafett är det många scenarios som måste gås igenom i förberedelserna, det gäller att tänka på stafetten som helhet och vilken uppgift jag har i det laget. Beroende på utgångsläget får man anpassa sig, antingen kan man ju få gå ut och jaga eller så går jag ut med täten, då gäller det att ha en plan för vilket mentalt läge jag vill vara i och hur jag ska göra för att nå det.




Johanna Öberg stämplar in som sjua på lördagens medeldistans. (Foto: Tuve Möller)



Johanna Öberg ska springa sistasträckan i förstalaget och säger såhär om sin uppgift:

- Det här blir mitt första Venla, och jag tror att det kommer bli spännande och roligt. Antagligen ganska nervöst också. Jag ser fram emot att få se tanterna i gummistövlar, har hört att det ska finnas sådana på Venla. Jag ska troligtvis springa sista sträckan, och det tror jag kommer passa mig bra. Lagom långt (eller lagom kort, bara 8 km) och förhoppningsvis en massa snabba tjejer att fightas med.

Årets Jukola

I år är Joensuu-klubben Kalevan Rasti huvudarrangör av Jukola som går av stapeln tre mil öster om Joensuu i norra Karelen, ett par mil från ryska gränsen. Eftersom storklubben Kalevan Rasti är arrangörer kommer de inte att springa, flera av deras världsstjärnor ingår istället i banläggarteamet, till exempel franske VM-guld-samlaren Thierry Gueorgiou och tjecken Jan Procházka som avgjorde VM-stafetten 2012. Området är typiskt finskt, ganska kuperat, brukad tallskog med en del grönområden (tätare), en del stenar och berg i dagen.

Följ tävlingarna LIVE

Tävlingar TV-sänds live med en extraordinär tv-produktion. I Finland sänds tävlingarna på YLE 2 och kommenteras på både svenska och finska, den sändningen går inte att se i Sverige. I Sverige kan man köpa en sändning med engelsk kommentator HÄR. Sändningen kostar 16 € för hela tävlingsdygnet.

Läs mer om TV-sändningen HÄR.
Venlakaveln startar klockan 13.00 svensk tid och segraren beräknas gå i mål klockan 16.00

Jukolakaveln (herrar) startar klockan 22.00 svensk tid (23.00 finsk tid) och segraren beräknas gå i mål klockan 06.00 svensk tid.

Tävlingarna går även att följa via liveresultat som hittas via jukola.com

Jukola-helgen är troligen den tävling flest orienteringsklubbar satsar hårdast mot och det finns åtminstone 10 klubbar som har en reell chans att vinna Jukolakaveln och minst lika många som kan vinna Venla. Här listas sex heta kandidater.

Venla-kaveln

Stora Tuna OK, Borlänge.
Alfta-Ösa OK, Ovanåker
Göteborg-Majorna OK –GMOK
Tampereen Pyrintö, Finland
Halden SK, Norge
OL-norska, Schweiz

Jukolakaveln

Koovee, Finland
IFK Göteborg
Södertälje-Nykvarn OF
OK Linné, Uppsala
Lillomarka SK, Norge
Tampereen Pyrintö, Finland

Läs mer om de nämnda favoritlagen längre ner


Om Jukola

Jukola är att likna vid Sveriges Vasalopp. Det är enormt idrottsarangemang som de flesta i Finland har hör talats om och som är en av de stora TV händelserna varje år. Tävlingen är en stafett som för damerna består av fyra sträckor, springs på eftermiddagen och kallas Venla-kaveln. Herrlagen består av sju löpare, starten går klockan 23 på lördagkvällen (finsk tid), målgång för segraren beräknas klockan sju lördag morgon och herrtävlingen kallas för Jukola-kaveln. Jukola är ofta samlingsnamnet för både Venla- och Jukola-kaveln.

Till skillnad från svenska stafetter där det till största del är orienteringsklubbar som har lag är en stor del av lagen företagslag eller kompisgäng som springer. I Finland har evenemanget kultstatus, något alla ska delta i någon gång, eller åtminstone vara på plats och uppleva stämningen. Därför är det många nybörjare och glada amatörer med, som deltar i företagslag eller kompisgäng. Det är inte ovanligt att löpare ger sig iväg med gummistövlar, fika och ibland även taxipengar för att vara säkra på att komma hem.

Historia

Jukola-kaveln har sitt ursprung i Finlands nationalepos "Sju bröder" som handlar om de sju bröderna på gården Jukola och deras gemensamma strävan efter den sköna Venla. Till en början var Jukolabudkavlen, precis som 10-mila, en stafett med start och mål på olika ställen. Deltagarna förde ett budskap från punkt A till punkt B med växel på fem ställen emellan. I kavelns begynnelse fick deltagarna själva rita in banan på kartan på de sista sträckorna, dessutom var kartskalan betydligt mindre än idag, skala 1:40 000 jämfört med dagens 1:10 000, som det varit sedan år 1997.

1951 arrangerades en damtävling för första gången, det var då en individuell masstartstävling (eller samstart som det heter på finlandsvenska). 1978 fick damerna en egen stafett, då med tre sträckor, något som senare utökats till fyra sträckor.

Fem korta om Jukola
• Finlands största idrottsevenemang för vuxna
• Tävlingens hemsida finns på fem språk; finska, svenska, engelska, riska
och kinesiska
• Finska presidenten har flera gånger varit på tävlingen, senast år 2014, då i
form av Sauli Niinistö
• År 2016 sågs herrarnas tv-sändning av i snitt 260 000 personer, vilket
skulle motsvara att 500 000 svenskar hade suttit uppe hela natten för att
se på tävlingen.
• Den första Jukola-kavlen arrangerades år 1948 och den första
Venlakavlen år 1978

OK Linnés herrlag:

Sträcka Längd Löpare
1 12 800 m Jakob Andersson
2 14 300 m Miloš Nykodým
3 12 300 m Rassmus Andersson
4 7 700 m Mats Troeng
5 7 800 m Jan Troeng
6 11 100 m Oskar Sjöberg
7 13 800 m Albin Ridefelt

OK Linnés damlag:
Sträcka Längd Löpare
1 6 800 m Riina Kuuselo
2 6 700 m Rebecka Olsson
3 6 000 m Hilda Forsgren
4 8 200 m Johanna Öberg


Mer om favoriterna

Venla-kaveln

Stora Tuna OK, Borlänge. Klubben vann 10-mila efter en makalös upphämtning av Tove Alexandersson och eftersom Venla endast har fyra sträckor mot 10-milas fem blir det än viktigare att ha en bra avslutare.

Alfta-Ösa OK. Hälsingeklubben ledde 10-mila med 500 meter kvar när ett stort misstag grusade deras segerchanser. Med ett lag bestående av enbart landslagslöpare från Sverige och Ryssland kan man räkna med att de kommer finnas med högt upp hela vägen.

OL-norska, Schweiz. Orienteringsklubben från Basel med två schweiziska landslagslöpare, en norks landslagslöpare och Simone Niggli.

SK Pohjantähti, Finland. Finsk toppklubb som kom femma på 10-mila.

Tampereen Pyrintö, Finland. "The Red Machine" från Tammerfors slutade trea på 10-mila och har ett urstarkt lag.

Halden SK, Norge. Mäst mästarna Halden mönstrar som vanligt ett starkt lag och ska aldrig räknas bort.

Jukolakaveln
Koovee, Finland. Finlands största idrottsklubb hemmahörande i Tammerfors fick för några år sedan pengar även till orienteringssektionen och vann sin första Jukola-seger å fjol utanför Villmanstrand. Med världsstjärnor som Daniel Hubmann (Schweiz), Oleksandr Kratov (Ukraina) samt de estniska bröderna Timo och Lauri Sild hör de till ett av flera svårslagna lag.

IFK Göteborg. Med placeringsraden 1, 2, 1 på 10-mila de senaste åren och i år förstärkta av den svenska landslagslöparen Fredrik Bakkman hör Göteborg absolut till favoriterna.

Södertälje-Nykvarn OF. ”Är det något SNO kan så är det att springa stafett”. Räkna med att Sörmlandsklubben finns med högt upp i resultatlistan även i år.

OK Linné, Uppsala. Med fler förstärkningar inför säsongen och en rutin att springa bra på Jukola kan Linné förväntas springa minst lika bra på Jukola som på 10-mila då klubben slutade tvåa.

Lillomarka SK, Norge. Med såväl flera norska som brittiska topplöpare visade klubben att de tillhör toppskiktet genom att sluta sex på 10-mila.

Tampereen Pyrintö, Finland. Precis som på damsidan mönstrar Tammerfors röda maskiner ett mycket starkt lag med bland annat svenske VM-löparen Johan Runesson.

Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=4691

Artikeln har visats 2680 gånger

24 april (Av Stefan Lund)
Utsättning av Checkpoints HittaUt
Det är dags att sätta ut pinnar, ”checkpoints”, till Hittaut 2024.

Läs mer...
23 april (Av Kristin Ramstedt)
Utlämning av beställda klubbkläder
Vårens klädbeställning från Noname har kommit!
Läs mer...
22 april (Av Rassmus Andersson)
10mila samling ONLINE
På söndag den 28 april klockan 19.00 är det dags att samling.
Läs mer...
15 april (Av Helena Grennberg)
Underhåll KG: inget varmvatten 22 april
uppdatering 22/4 Husets värmeväxlare från 1999 är bytt, värme o varmvatten på
Läs mer...
10 april (Av Albin Ridefelt)
Träningsdag Nynäshamn 1/5
Vi åker till Nynäs och kör en sista träningsdag inför 10MILA. Uppdaterad 23/4.
Läs mer...
10 april (Av Peter Eklöv)
Nybörjarkurs i orientering för vuxna
Kursen startar 20 augusti. Håll utkik efter anmälan och mer information under våren/sommaren.
Läs mer...
24 mars (Av Lena Nilsson)
Veckans nattbana 2023/2024
Veckans nattbana fortsätter!
Läs mer...

Mer aktuell information

23 mar –Kan du tänka dig vara banläggare/tävlingsledare?
mar –Dags för registerkontroll 2024

Sök information...

OK Linné i sociala medier



OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut