OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
21 juni 2018 (Av Anna Karlström)
Dela glädjen i Uppsala
Banläggargruppens första möte, 7 maj 2018
Banläggargruppens första möte, 7 maj 2018 (Foto: Jens Lindquist)

Sommaren 2020 arrangeras O-Ringen i Uppsala. Det är dryga två år kvar till första start men arbetet mot detta är redan i full gång och ett tjugotal medlemmar från klubben har så här långt engagerat sig. Här kan du läsa om hur dessa engagemang ser ut men också om var projektet står just nu.
”Dryga två år kvar, sedan smäller det” är det många som säger om man nämner O-Ringen 2020 för en uppländsk orienterare. Och mycket riktigt, 20 000 orienterares plötsliga uppdykande ter sig troligen som en smäll för någon som står utanför organisationen, särskilt som de efter en vecka försvinner lika snabbt som de kom. För den som lyft på locket till organisationen framstår denna smäll emellertid mer som ett klickande och malande från kugghjul som snurrar. Bakom arrangemanget döljer sig nämligen ett invecklat maskineri vars drivhjul och bultar handplockats mer än två år i förväg. Vi pratar förstås om funktionärerna.

Av de åtta klubbar som är med och förverkligar 2020 års O-Ringen är OK Linné den absolut största och därför är det inte förvånande att klubben hittills toppar listan på antalet engagerade. I ledningsgruppen hittar vi exempelvis Tom Karlsson som ansvarar för Resa, Anna Karlström som är Funktionärsansvarig, och Bo Strand som har tagit på sig det största områdesansvaret i hela organisationen, nämligen rollen som Tävlingsansvarig för arrangemanget. Ledningsgruppen träffas regelbundet och var nyligen på besök i Kolmården för att få ta del av arbetet med O-Ringen 2019.

Även på underliggande nivåer lyser flera starka namn igenom. I banläggargruppen återfinns ett stort antal Linnéare som under ledning av klubbens Johan Hamelius ansvarar för att O-Ringen 2020 bjuder på teknisk orientering alla dagar, alla banor, alla kontroller. Johan har genom åren spenderat många timmar på banläggning och oräkneliga är klubbträningarna som utgör ett resultat av hans entusiasm. Såhär beskriver ha sitt arbete med O-Ringen 2020:

”Mitt arbete började i juli 2017 när Jens (generalsekreterare för O-Ringen 2020) hörde av sig och behövde någon som kunde se på möjligheterna att skapa banor från olika arenor. Jag fick vara med och ge förslag på möjliga arenor och titta på banläggningsmöjligheter från redan föreslagna arenor. Vi såg ganska tidigt vilka områden som var mest intressanta.
Jens skapade sedan ett Excel-ark där det sammanställdes och betygsattes banor, elanslutning, bussning m.m. och några arenor framstod ganska snart bättre än andra.
Därefter gick jag in lite mer på djupet och tittade på möjliga sistakontroller, starter och stråk i skogen för att kunna rita in på en karta vilka områden som behöver avlysas och var kartan behöver revideras. Parallellt började jag leta efter möjliga banläggare. Det var ett kul arbete där de flesta tackade ja direkt. I nuläget ligger banläggningsgruppen ganska bra till i planeringen och till hösten ska vi starta igång med utbildningar, kurser och det riktiga banläggningsarbetet.”

Ett engagemang i O-Ringen måste dock inte nödvändigtvis vara knutet just till själva tävlingsaspekten av det hela. Nej, för den som vill engagera sig finns oändliga möjligheter, en uppsjö av olika funktioner som alla bidrar till att få arrangemanget att fungera. En sådan är exempelvis det ansvar som Simon Eklöv har som representant för OK Linné i föreningsrådet. Föreningsrådet arbetar med frågor som berör funktionärsföreningarna och varje förening har en representant. Detta innebär att om man har någon fråga om O-Ringen kan man alltid ställa den till Simon som har järnkoll på det mesta som kan tänkas dyka upp.

I nuläget ligger projektets huvudsakliga fokus på att rekrytera folk till funktionsansvar, omkring 50 olika roller med specifika ansvar som jobbar direkt under ledningsgruppen. För att möjliggöra detta har varje klubb en eller två funktionärsansvariga vilka jobbar under ledning av ovan nämnda Anna Karlström, Funktionärsansvarig tillika medförfattare till denna artikel. De funktionärsansvarigas uppgift är att rekrytera och engagera sina klubbmedlemmar och inom Linné är det Lena Nilsson och Åsa Hedin som ansvarar för detta. När vi närmar oss vecka trettio år 2020 är det med hjälp av dem som vi kommer att ha samlat in de 1200 funktionärer vi räknat med ska behövas. Vi hoppas förstås att alla klubbens medlemmar har möjlighet att hjälpa till under själva O-Ringenveckan men för er som är sugna på ett lite större funktionsansvar redan nu rekommenderar vi att ni fyller i enkäten Intresseanmälan till funktionsansvar eller att ni hör av er till Åsa, Lena eller Anna så slussar vi er vidare. Vill ni spana in var projektet befinner sig mer i detalj finns både O-Ringens nyhetsbrev tre till fyra gånger per år och vårt funktionärsforum på Facebook funktionärsforum på Facebook som uppdateras oftare.

Vi ser fram emot att få dela glädjen med er, både i sommar och somrarna framöver!

Anna Karlström, Funktionärsansvarig O-Ringen 2020
(anna.karlstrom@oringen.se)

Lena Nilsson, Funktionärsansvarig OK Linné
(familjen.nilsson.7@hotmail.com)

Åsa Hedin, Funktionärsansvarig OK Linné
(asahedin@hotmail.com)

Simon Eklöv, Föreningsrådsrepresentant och Skapandeansvarig i Marknadsgruppen
(simoneklov@hotmail.com)

Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=4949

Artikeln har visats 2659 gånger

24 april (Av Stefan Lund)
Utsättning av Checkpoints HittaUt
Det är dags att sätta ut pinnar, ”checkpoints”, till Hittaut 2024.

Läs mer...
23 april (Av Kristin Ramstedt)
Utlämning av beställda klubbkläder
Vårens klädbeställning från Noname har kommit!
Läs mer...
22 april (Av Rassmus Andersson)
10mila samling ONLINE
På söndag den 28 april klockan 19.00 är det dags att samling.
Läs mer...
19 april (Av Ola Hedberg)
Sponsorhuset
Elförbrukning
Läs mer...
15 april (Av Helena Grennberg)
Underhåll KG: inget varmvatten 22 april
uppdatering 22/4 Husets värmeväxlare från 1999 är bytt, värme o varmvatten på
Läs mer...
10 april (Av Albin Ridefelt)
Träningsdag Nynäshamn 1/5
Vi åker till Nynäs och kör en sista träningsdag inför 10MILA. Uppdaterad 23/4.
Läs mer...
10 april (Av Peter Eklöv)
Nybörjarkurs i orientering för vuxna
Kursen startar 20 augusti. Håll utkik efter anmälan och mer information under våren/sommaren.
Läs mer...

Mer aktuell information

24 mar –Veckans nattbana 2023/2024
23 mar –Kan du tänka dig vara banläggare/tävlingsledare?
mar –Dags för registerkontroll 2024

Sök information...

OK Linné i sociala medier



OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut