OK Linné Elit Ungdom Bredd Veteran
30 januari 2003 (Av Henrik Boström)
Meriterad löpare åter i hetluften
Många segrar skördade han som ung. Flera är de som skulle hålla med mig om att han var Sveriges bästa orienterare några år i ungdomsklasserna. Studier vid OL-gymnasiet i Sandviken tog vid, men motivationen rann ur honom. Han la ol-skorna på hyllan och påbörjade civilingenjörsstudier i Uppsala. Förra året togs examen och samtidigt snörde han på sig ol-skorna igen. Formkurvan steg snabbt och vid årsfesten i november utsågs han till årets comeback. Intervjuoffer nummer fyra på hemsidan är Johan Andersson.
Johan Andersson
Johan Andersson (Foto: Rikard Kjellberg)
Hej Johan!
Du utsågs av Fålan Boys till att ha gjort förra årets comeback. Jag kan bara instämma. Förra året gick du nästan från noll till en slutlig mycket HÖG nivå. Vad har du egentligen i kikarn inför den här säsongen? För dem som inte vet det är du ju en riktig ungdomsstjärna med bl a etappsegrar i O-ringen och Skol-SM-seger. Känner du att kapaciteten från fornstora dagar kommer krypandes?

- Man vill ju gärna känna flytet igen, men än så länge räcker inte kapaciteten längre än till första kontrollen. I år siktar jag på att få upp farten och OL-säkerheten något ytterligare, så att jag hänger med och kanske kan överraska på någon mindre tävling. Det är ju ett härligt drag i klubben, vilket är inspirerande när det är dags att nöta dubb.


Ja, draget i klubben är enormt. Hur känner du inför årets kavlar? Ta t ex Tiomila, vilken är drömsträckan som du är som klippt och skuren för? Är natt eller dag favoriten?
- Budkavleorientering är roligt. Tyvärr är det inte min starka sida (snarare individuell OL av kontrollplockskaraktär). Under årets kavlar vill jag ändra på det och bidra till att Linné befäster inofficiella titlar i stil med "världens bästa andra och tredjelag genom tiderna". Givetvis har jag Tiomila i åtanke, där favoriten är en nattsträcka då det blivit lite extra spridning t ex efter långa natten.


Världens bästa andralag genom tiderna... Ja, det låter gött det! För att nå höga mål inom idrotten krävs harmoni i livet. Vad är det som ger dig balans i tillvaron? Vad gör du när du inte umgås med dina orienteringskamrater en tisdagskväll? Vad gör du till vardags?
- Balans i tillvaron får jag t ex genom god mat, böcker, filmer, min fru Kristin och musik. Vardagen går åt till vanliga sysslor t ex matlagning, tvätt och disk, annars tillbringar jag ganska mycket tid i bilen när jag åker fram och tillbaka till jobbet (ca 15 timmar per arbetsvecka). Som tur är blir det ändå tid över till tidigare nämnda balansering och andra små projekt t ex renovering av lägenheten och sommarstugan. Trots detta blir jag nog en aning frustrerad om jag skulle missa chansen till en tisdagsbatalj.


Jag får upplysa er som inte vet att Johan jobbar på Forsmarks kärnkraftsverk. Renovering av lägenheten och sommarstugan säger du. Du har alltså inte tummen mitt i hand, även om du inte kan ha haft så mycket tid över till sånt under studietiden (fotnot: Johan tog civilingenjörsexamen i teknisk fysik förra året)? Var ligger sommarstugan? Vad är det för byggprojekt på gång/planerade? Är det dit du styr kosan för att vila upp dig på semestern? Vad gör du där?
- Ja det stämmer att studietiden tog sin lilla tid, speciellt om man som jag vill känna att man har ordentlig koll på varje kurs. Sommarstugan ligger ett par kilometer utanför Östhammar och platsen heter Skönvik, vilken verkligen gör skäl för namnet. Där blir det ofta en bra mix med arbete och avkoppling. Eftersom jag har sommarjobbat på Glasklart här i Uppsala under ca 8-9 somrar, så kändes det rätt naturligt att börja med en renovering av fönstren. Vi försöker ta ett steg i taget men inser att det någon gång är dags att börja jobba på ordentligt. För tillfället är det ju så kul att orientera så det lutar åt att det bara blir lite sporadiskt även ett tag till.


Vi går över på lite snabbfrågor:

Kaffe eller te?
- Självklart kaffe!

Tumkompass eller platta?
- Tumkompass.

Höger eller vänster?
- Höger.

Nattorientering eller dag?
- Dagorientering, mer bekvämt.

Pannband eller inte?
- Pannband, Björn Borg var störst!

Är rakt på alltid rätt vägval?
- JA!

SportIdent eller Emit?
- SportIdent är framtiden.

Tiomila eller Jukola?
- Tiomila.

Vilken orienteringssko tävlar du med?
- Vet ej.... Silva är det!

Pasta eller ris?
- Pasta.

Kött eller veg?
- Kött.

Jordens bästa band?
- Svår fråga, bästa konserten har Radiohead stått för.

Hemmakväll eller utekväll?
- Hemmakväll.

Långpass eller intervall?
- Långpass.

Din bästa stretchövning?
- Skinkorna.

Jobba eller studera?
- Jobba.

Vilken kompass tävlar du med?
- Vet ej.... Silva är det!

Hur fortsätter talserien 1/2 , 2/3 , 1 , 8/5 , 8/3 ... ?
- Den ser ut att divergera mot absurdum.


Vi tackar dig för intervjun. Med harmoni i kroppen inför vårens tävlingar så ryker nog de gamla meriterna all världens väg.


Intern länk: Johans löparpresentation.

Tidigare intervjuoffer:
Lars Lindbom
Kenneth Smidemo
Sofia Carlsson

Länka till den här artikeln med
https://www.oklinne.nu/?page=news&id=576

Artikeln har visats 3832 gånger

24 april (Av Stefan Lund)
Utsättning av Checkpoints HittaUt
Det är dags att sätta ut pinnar, ”checkpoints”, till Hittaut 2024.

Läs mer...
23 april (Av Kristin Ramstedt)
Utlämning av beställda klubbkläder
Vårens klädbeställning från Noname har kommit!
Läs mer...
22 april (Av Rassmus Andersson)
10mila samling ONLINE
På söndag den 28 april klockan 19.00 är det dags att samling.
Läs mer...
19 april (Av Ola Hedberg)
Sponsorhuset
Elförbrukning
Läs mer...
15 april (Av Helena Grennberg)
Underhåll KG: inget varmvatten 22 april
uppdatering 22/4 Husets värmeväxlare från 1999 är bytt, värme o varmvatten på
Läs mer...
10 april (Av Albin Ridefelt)
Träningsdag Nynäshamn 1/5
Vi åker till Nynäs och kör en sista träningsdag inför 10MILA. Uppdaterad 23/4.
Läs mer...
10 april (Av Peter Eklöv)
Nybörjarkurs i orientering för vuxna
Kursen startar 20 augusti. Håll utkik efter anmälan och mer information under våren/sommaren.
Läs mer...

Mer aktuell information

24 mar –Veckans nattbana 2023/2024
23 mar –Kan du tänka dig vara banläggare/tävlingsledare?
mar –Dags för registerkontroll 2024

Sök information...

OK Linné i sociala medier



OK Linné Copyright © 2024 OK Linné — www.oklinne.nu
Tallbacksvägen 68, 756 45 Uppsala
Skriv ut